Viața e plină de cusururi. Lucrurile despre care urmează să scriu ne reamintesc de ce iubim anumiți oameni orice s-ar întâmpla. Copiii noștri.

Poate fi o descriere sinceră a vieții de mamă, fără autoamăgiri, cu doza de umor necesară fiecareia dintre noi.

Punctul meu de vedere nu se dorește a fi un tipar și reprezintă trăiri personale cu cele două fete ale mele. Până la urma sfaturile sunt de prisos.

Pentru unele dintre noi această experiență poate începe ca o întorsătură a sorții, o simplă întâmplare sau, din contră, un moment planificat, atât de dorit încât nu există cuvinte care să-l exprime.

foto

Nașterea

Călătoria abia începe. Încă nu ți-ai pus centurile de siguranță pentru că nu știi ce te așteaptă. Că vorbim despre prima naștere sau a doua, finalitatea va fi una care îți va schimba radical viața.

Știi doar că te așteaptă nouă luni, fiecare cu surprizele ei, cu așteptări, ecografii, analize, cumpărături, amenajări interioare, isterii, confesiuni, vise și în final lacrimi … de fericire. Zâmbește! Ești mamă !

Pare că e doar momentul tău și al lui sau al ei, moment în care timpul s-a oprit în loc sau ai impresia că ai descoperit particula lui Dumnezeu. Hai gata cu partea siropoasă, să trecem la chestiuni mai pragmatice.

Primii Ani
Nu știi cum să reacționezi prea bine la ce se întâmplă în jurul tău. E un fel de euforie combinată cu disperarea dacă faci totul cum se cuvine (program de somn, plimbat, hrănit, aptitudini, creștere, interactivitate, grafice, nopți nedormite).

Dar nu disperi fiindcă primești bonusul de preț: primul zâmbet, primele cuvinte, primii pași!

Gata s-au șters cu buretele nopțile nedormite, certurile pe distribuția sarcinilor cu soțul tău, faptul că nu ai avut timp suficient pentru tine ci doar pentru voi sau că nu mai știi când ți-ai sunat ultima dată prietena, să vă vedeți ca pe vremurile bune.

Independența

Cum ? Da, independența. Ești foarte încântată de faptul că evoluează cu tine, fără tine, că devine încetul cu încetul marele explorator, despre care citeai în carțile care te pregăteau să fii mamă … însă descoperi că nimic nu se compară cu experiența personală, că de fapt înveți din mers în funcție de  reacțiile copilului, că voi sunteți voi și lumea abia așteaptă să fie descoperită cu pași mărunți și siguri.

Sfat: Nesiguranța nu va face altceva decât să te provoace să fii mai bună, mai pregătită,  mai dornică să descoperi, să afli că nu ai cum să le știi pe toate și că meseria asta e una dintre cele mai grele dar și cu recompense pe măsură.

Gradinița și școala

Momentele acestea sunt asemănătoare nașterii ca sentiment, doar că acum vorbim de o altă etapă, cea de separare care nu are legătură cu locul de muncă, mai degrabă cu delegarea sarcinilor de mamă, către educatoare și ulterior învățătoare.

Sfat: Nu fiți egoiste și nici disperate de control. Ceea ce semănați acum veți culege în următorii ani. Vă așteaptă prima serbare, primele lecții, scrisul, cititul, noii colegi, primele dezamăgiri, conflicte, cursuri de dans, gimnastică, actorie, exploziile de personalitate și lecții de curaj. E perioada în care te intrebi pentru prima oară: Oare cum a trecut timpul ?!

Adolescența

Focurile de artificii au fost inventate tocmai pentru a defini acest cuvant: Adolescența.

Dacă până acum erai pregatită  pentru imprevizibil și erai mama care avea raspuns la orice chiar și când nu avea, ei bine, este momentul în care trebuie să te reinventezi ca persoană, deoarece nu mai vorbim de primii pași, primele cuvinte, mersul cu bicicleta , învățatul, temele, vizita la stomatolog sau alegerea unei școli.

Excese de personalitate, trăiri intense, mediu social care devine din ce în ce mai atractiv, tentațiile de a încerca totul indiferent de consecințe, discuții interminabile pe tema viitorului și relațiilor de prietenie, presiunea din mediul școlar.

Întrebarea zilei: E oare pregătit sau pregătită pentru asta ?

Sfat: Nu vă transformați în părinți super protectivi, nici în exemple demne de urmat, fiți modelul pe care îl caută ei, responsabilizați, corectați cu argumente, petreceți timp de calitate împreună și nu în ultimul rând acceptați-vă copilul așa cum e. Nu-l transformați într-o proiecție a ceea ce ați dori să fie, distrugându-i încrederea în sine.

Se va întoarce împotriva ta !

Maturitate

Greu de scris. Pentru orice mamă călătoria nu se oprește aici cu toate că vorbim de un adult pe picioarele lui. Nu mai au relevanță anii cât lucrurile care vă mai leagă și acel curaj de a-i da drumul din brațe pentru a-și urma visele. În asta constă tăria de caracter a unei mame. De ce ? Pentru că fericirea lui este și a ta. O știi de mult timp deja.

Să dai viață, să consolidezi pas cu pas, să susții, să corectezi, să desăvârșești oameni. Nu e slogan de politician menit să aducă susținători și nici un plan de business menit să-ți aducă mai multi clienți.

Un adevarat maraton  printre alte iubiri nu mai puțin importante: carieră, soț și alte persoane însemnate de pe lista întregii tale vieți. Ordinea importanței e stabilită de fiecare dintre noi.

Depinde cum reușești să măsori viața !

foto-2

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment