Am întâlnit-o pe Camy Poenaru recent. Așa a fost să fie!

La cei 43 de ani este o mamă extraordinară, asumată cu ceea ce trăiește alături de familia ei. Vorbește despre experiența sa zilnică cu un calm irezistibil, doar din când în când, chipul îi trădeaza emoția, atunci când vorbește despre copiii ei, mai ales despre Darius.

darius-bun

Nu puteam să nu scriu despre Darius, băiatul cel mic, diagnosticat abia la varsta de 3 ani cu autism atipic. Cuvintele sunt de prisos în astfel de situații. Nu mai vorbesc despre calvarul trăit de mamă în sistemul de sănătate de la noi.

Dacă la 7 luni Darius spunea mama și tata, la un an și jumătate nu mai vorbea deloc. Camy și-a autoimpus să gândeasca pozitiv – atât cât a putut – ca orice mamă conștientă de faptul  că nici un copil nu e identic cu celălalt ca dezvoltare.

Faptul că la doi ani Darius nu răspundea atunci când era chemat pe nume, a alarmat-o suficient încât să apeleze la un psiholog. Sugestia a fost să mai aștepte pâna la doi ani și jumătate, chiar trei. La trei ani situația era aceeași, astfel că au fost îndrumați către un medic specializat în psihologie infantilă. Atunci au primit diagnosticul de autism.

Pentru a duce o viață cât mai aproape de normal, Darius face terapie ABA de la doua pana la patru ore /zi iar costurile sunt de 3000 lei ( doar terapia ). Pentru a-l ajuta să se integreze cât mai bine în mediul social, mama l-a înscris la grădiniță cu profesor însoțitor.

Acum se află în grupa mare și ar trebui încet , încet să se pregătească pentru școală.

Fiindcă nu e pregătit din punct de vedere psihologic și reactiv părinții au decis să-l mai lase un an la grădiniță, în speranța că va evolua ceva mai bine decât până acum.

Speranța mamei este ca el să poată fi integrat ulterior într-o școală de masă, evident cu profesor însoțitor, exclude ideea unei școli speciale. Clar nu l-ar ajuta. Mai ales cu sistemul nostru de învățământ.

Îmi doresc din suflet să fac tot ce e posibil să se poate descurca singur în societate…de asta ma lupt să fac tot ce este omenește posibil pentru recuperarea lui!

Și asta face, fiindcă nu se poate descurca doar cu acel ajutor de handicap lunar in valoare de 500 de lei și salariul soțului, având în vedere faptul că mai are și un copil mai mare de întreținut. A renunțat la job și a început să lucreze acasă. Realizează produse hand made, participă la târguri și a creat un cont de Facebook unde promoveaza tot ceea ce lucrează.

O puteți gasi pe Camy Hand Made.

camy

E o mamă care a învățat că lupta este singura șansă pentru copilul ei. Vorbim de sute, mii de mămici care trec prin situații asemănătoare, o luptă permanentă cu un sistem de sănătate bolnav care încă încearcă să găsească vinovații pentru colaps sau cu un sistem administrativ care doar evaluează și pune etichete fără un sprijin real.

Gândiți-vă ce se întâmplă în mediul rural unde accesul la serviciile medicale este mult mai limitat, iar accesul la informație, în multe zone, lipsește cu desăvârșire.

Ce se întamplă cu acești copii, dar cu familiile lor?

Rolurile eficiente au fost preluate de catre asociații umanitare care se implică în ceea ce înseamnă procesul de evaluare, învățare, terapie, integrare, stimulare prin joc. În cazul lui Darius vorbim despre ,,Asociația Deschidem Lumea”. Părinții acoperă o bună parte din costuri.

Terapia ABA (terapia comportamentală aplicată) s-a dovedit a fi cea mai eficientă în tulburările de spectru autis,  iar aportul  parinților e fundamental, dincolo de suportul oferit de terapeuți. Părintele trebuie să aplice principiile terapiei ABA tot timpul cât este cu copilul. Succesul terapiei se vede în timp: independența și calitatea vieții copilului și a familiei.

Îl iubim nespus de mult. Nu l-aș schimba cu nimeni altul. Îi mulțumim lui Dumnezeu pentru el și ne urmăm calea așa cum vom putea!

Și ce nu face o mamă!

Camy Poenaru și Darius vor fi prima cauză suținută de Comunitatea Positive Mother.

Asta pentru că  văd o mamă optimistă, iar modelul și gândirea ei pozitivă, mi-aș dori să fie un vârf de lance care să schimbe mentalități și legi în țara asta. Pentru că știu că mamele sunt de neoprit. Cu atât mai mult cu cât miza este copilul lor.

Îl puteți ajuta pe Darius donând, prin redirecționarea celor 2% din impozitul pe venit  sau 20% din impozitul pe profit, în contul Asociației Deschidem Lumea, deschis la UniCredit Bank S.A., sucursala Dristor:

Cont bancar (IBAN ):RO79BACX0000001125425002

Cont de identificare fiscala – 34486747

Darius este un model de curaj si perseverență. La fel si mama lui.

Nu vom regreta niciodată facând lucrurile potrivite!

Dar din dar pentru a schimba vieți!

15207977_1331486413551681_1264634430_n

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment