Aveam 23 de ani cand am descoperit că am o tumoare de col uterin și faptul că sunt însărcinată, culmea,  în timpul unei investigații de rutină, deoarece suferisem un puternic dezechilibru hormonal. Nu insist pe aspectele personale și nu-mi doresc ca acest articol să devină un episod dintr-o telenovelă, cu toate că probabil ar crește numărul de like-uri.

Important este că am reușit să mă operez, să-mi aduc copilul pe lume sănătos (ceea ce îmi doream  cel mai mult, conștientă fiind de riscurile la care este expus). Am avut norocul de a cunoaște un medic extraordinar, de o sinceritate brutală, dar care mi-a folosit pentru a merge mai departe pe toate planurile.

Au trecut deja paisprezece ani. Sunt sănătoasă. Fac controale în continuare, poate uneori împinsă de la spate fiindcă uneori sunt copleșită de temeri și problemele zilnice. Însă nu uit cât de importantă este viața, cât de folositor este să te informezi chiar dacă nu vine informația la tine,  mai ales atunci când de tine, depinde și altcineva.

Cam asta au făcut și fetele de la Mothers and the city – Bianca Moruş, Huc Laura, Egizia Theodora Massini si Maria Coman. Au organizat o conferință pe tema prevenirii cancerului de sân cu titlul Prevenția înseamnă viață, în parteneriat cu Centrul Medical Bio Terra Med, tocmai pentru a aduce mai aproape de femei, elemente noi de investigare și tratament.

preventiaInvitatul de onoare a fost domnul  Dr. Cornel Lungu. Acesta ne-a vorbit despre  metoda de tratament neinvaziv EchoPulse, care inactivează tumorile benigne de sân și tiroidă, folosind un fascicul de inalta intensitate de ultrasunete, fără a distruge țesuturile învecinate. În primul an după intervenție dimensiunea nodulilor scade cu până la 60%, avantajul fiind evitarea unei operații sau dezvoltarea acestora. Durata intervenției este de  20 – 30 de minute, cu monitorizare ulterioară de 2-6 ore, în funcție de starea pacientului. Dacă vorbim de noduli de mari dimensiuni sau intens vascularizați, aceștia  pot necesita două intervenții.

foto co 6

Să nu vă închipuiți că a fost o conferință  de tip monolog, în care medicul vorbea arătându-ne niște imagini, ci mai degrabă o discuție liberă, cu multe întrebări care necesitau un răspuns.

O parte dintre fetele prezente acolo au suferit intervenții chirurgicale la sân sau urmează un tratament. Au existat nelămuriri privitoare la dezinteresul autorităților ( Ministerul Sănătății) pentru a implementa această metodă de investigare și tratament la nivelul spitalelor de stat. Răspunsul cred că îl intuiți: lipsa de fonduri.

Cifrele Federaţiei  Asociaţiilor Bolnavilor de cancer, au arătat că mortalitatea cauzată de cancerul de sân este de 36%, peste media mondială, iar 83,7% dintre femeile din mediul rural nu au făcut niciodată un control preventiv, lucru strigător la cer. În acest scop s-a cerut  implementarea de urgenţă a unui program naţional de screening  pentru cancerul de sân.

Discuțiile noastre au  fost orientate în jurul ideii de informare corectă, nevoia de a promova informații utile către public, educarea femeilor în spiritul respectului de sine, gradul de pregătire al medicilor din România. O ecografie, o mamografie sau un consult de specialitate îți pot salva viața.

foto co 4

Schimbul de păreri, glumele pe diverse situații trăite de noi nu au făcut decât să relaxeze atmosfera și să ne apropie. Pe multe dintre cele prezente, le văzusem pentru prima oară, dar întâlnirea cu ele a confirmat regula că fiecare dintre noi avem o poveste pe care de cele mai multe ori nu o spunem cu voce tare.

Dacă povestea lor sau a mea v-a determinat să vă faceți o programare la medic și să vă evaluați starea de sănătate, nu pot decât să declar că este un început promițător.

Curajul tău îți poate schimba destinul sau mâine va salva alte vieți.

Iubiți viața!

Sursa foto: Arhiva Mothers and the city, Pinterest.com

About

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment