Mă plictisesc! Mă plictisesc! Mă plictisesc! Pe bune? Privește în jur, analizeză-ți camera cu atenție, fă-ți patul, strânge-ți lucrurile murdare, du gunoiul, aranjează-ți hainele în dulap, pune cărțile la loc…lista poate continua. Acum nu mai funcționează replicile consacrate: dacă nu faci, nu mai vine Iepurașul, Moș Crăciun sau nu mai ieșim afară în parc.

Te gândești într-o fracțiune de  secundă ce modalități de comunicare ai putea să mai inventezi ca să nu distrugi ceea ce deja ai construit împreună cu el, copilul tău: stimă de sine, bun  simț, independență, maniere, capacitate  de reacție.

Mama vs copil. Acel moment în care îți dai seama că ai de-a face cu un adolescent pentru care binecunoscuta replică a lui ,,NU,, are nevoie și de alte completări.

Tu încerci să-i explici că e doar o zi mai rea, că mormăielile din spatele tău nu-și au rostul, fără a încerca o delimitare între voi doi, una cu daune ireparabile. E o provocare să comunici eficient.

Încep să-ți placă expresiile ce să faci când n-ai ce să faci, chiar să le folosești atunci când vrei să adaugi puțină sare și piper intr-o discuție cu cărțile pe masă despre conduită, în general. Poți câștiga cu ușurință încrederea lui dacă îl faci să se simtă confortabil și în siguranță.Va veni la tine de fiecare dată când va avea nevoie de sprijin și îndrumare.

Comparațiile cu noi, pe vremea noastră, nu-și au locul, cine mai trăiește cu această impresie, riscă să fie extrem de dezamăgit. Adolescenții de azi sunt dezarmanți când e vorba de inițiative, valori, stil de viață, ritmul în care trăiesc sau capacitatea de a se integra intr-un mediu social. O atitudine nepotrivită față de el te poate costa relația în sine.

Faptul că-l înțelegi, că-i accepți opiniile diferite îți va asigura un loc important în viața lui, poate mai important decât cel avut până acum. Depinde ce dorești să fii pentru el: mama care se impune lăsându-l fără replică, care îi dirijează viața, sau prietena lui, confidenta lui, îndrumătoarea de care are nevoie.

Ca adult, lucrurile importante devin cele mai greu de spus. După un timp realizezi că oboseala ta nu vine din lipsa somnului ci din cauza ,,analizelor comparative,, între ce  a fost și ce trebuie să faci.

Mamă nu aprinde un foc dacă nu ești în stare să-i stăpânești flăcările! Apoi începi cu setul de zece porunci ale unui părinte: să nu uiți să mă suni când ajungi la destinația X sau Y, ai grijă cu anturajul, nu cred că e o idee bună, ar fi mai bine să…brusc, te trezește la realitate privirea care–ți spune că timpul se măsoară în speranțe.

Râzi dar și tu erai la fel, urai controlul, întrebările sâcâitoare, orele fixe la care trebuia să ajungi acasă. De ce ar trebui să repete și alții ,, greșelile,, tale?! Poate că tocmai acesta e farmecul: să trăiască propriile experiențe, să vadă cu ochii lor că viața e frumoasă, că merită să fie trăită, că există consecințe la orice.

Majoritatea adolescenților nu dezvăluie în fața părinților adevărul gol – goluț. Important e să nu degenereze într-o minciună perpetuă care să-i schimbe radical viața, caracterul și oamenii de lângă el. Mâna ta sigură dar nesigură nu-l va determina, să nu-ți ascundă lucruri.

Regulile stricte le vor considera frustrante, de aceea e elementar să existe argumente permanent din partea ta. Lasă-l să râdă, să plângă, să iubească, să respecte în felul lui, nu al tău. Dacă-l iubești cu adevărat, îl vei îndruma atât cât poți, dar îl vei lăsa să-și aleagă singur drumul. Doar pentru asta l-ai adus pe lume, să fie el, nu tu.

Învață-l că poate avea totul sau nimic, că fericirea nu e gata făcută sau ascultată în căști, chiar dacă așa pare. Negociază, inițiază conversații sincere, deschise pentru a încuraja gradul lui de onestitate. Îl va face să se simtă mai confortabil, mai înțeles și dispus să discute aproape totul cu tine.

07a6419516b65baacc92b3dc9d62b3d5

Câteodată câștigi, câteodată înveți. Ca mamă nu poți decât să recunoști că ești imperfectă, că nu poți să fugi de tine și-n suflet să porți un război. Poveștile savuroase alături de copilul tău, despre viață, prieteni, alegeri bune sau rele, trăirile comune, schimbul de priviri, vor șterge permanent imaginea unei camere dezordonate, gunoiul care așteaptă la ușă, rufele murdare, teancul de hârtii, cărțile de pe birou.

Pe vise nu se pune praful niciodată, dacă știi cum să le urmezi. Te seduc lucrurile complicate sau te atrag situațiile imposibile? Cine a spus că e ușor să înveți a fi puternic?

Unele piedici sunt de fapt trepte, nu ți-ai dori niciodată un copil căruia să-i adresezi întrebarea: ce mai e la tine în suflet și să ai drept răspuns propriul ecou.

 

Sursa foto – Pinterest.com

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment