Educația copiilor este ca o poveste ascunsă între coperțile unei cărți. Depinde cum o abordezi, cum percepi conținutul, dacă te atrag subiectul sau personajele ei.

Pagină cu pagină ajungi să descoperi ce se află în spatele fiecarei întâmplări. Dacă povestea din carte le suscită interesul, vor dori să-i afle și deznodământul. Este ca o vânătoare de comori.

Să înveți, să descoperi cu plăcere, nu poate fi decât atractiv. Urmându-ți pasiunea și instinctul devii un adevărat explorator, hotărât să plece într-o călătorie, gata să descoperi lucruri noi. Convingerea că poți ajunge, în siguranță, la destinație o poți dobândi atunci când nu mai există limitări, doar îndrumări.

Așa am ajuns, să mă implic într-un proiect educațional care m-a cucerit prin conceptul său, learning by doing. Eram puțin reticentă când am primit telefonul de la Dan Olaru, care mă întreba, în ce măsură vreau să vin cu copiii mei, la filmarea clipului de promovare. M-au convins detaliile ulterioare ale proiectului și am ajuns să subscriu ideii, pe care o regăsiți în rândurile care urmează.

Ne plac oamenii curioși, copiii care visează și nu încetează să exploreze bucuria de a fi copil. Promoteri ai educației non-formale, am dorit un program în care să participăm activ la dezvoltarea personală a celor mici.

Să îi ajutăm să descopere cât mai multe arii de exprimare și dezvoltare. De aici a pornit și ideea creării proiectului #EXPLORATORII! O idee începută cu un clip care generează miilor de oameni care l-au văzut, emoție și bucuria că cei mici pot fi îndrumați corect în călătoria lor spre a deveni “oameni mari”!

10968536_427936130706626_1371317912842809136_nCopilul nu poate sta doar în turnul de fildeș, cu un morman de cărți și caiete, primind calificative. Un copil-explorator are nevoie  de o tabără, de unde să poată porni în toate expedițiile sale din viață și o hartă a lucrurilor care îl pasionează cu adevărat.

Cursurile vorbesc de la sine despre plăcerea de a experimenta, de a trăi prin ochii fiecăruia dintre ei. Antreprenoriat, public speaking, mind building, educație digitală și bune maniere pe internet, storytelling, grădina urbană, supraviețuire, fotografie, dezvoltare prin artă, teatru și improvizație.

Așa s-a nascut PIUACAMP un loc, unde se nasc toate ideile frumoase ale copiilor, proiectele inedite și educația pas cu pas. La PIUACAMP ai posibilitatea să încerci absolut orice te pasionează, pentru a afla pe care drum e mai bine să te îndrepți.

Ai alături oameni frumoși, care nu au uitat niciodată că au fost copii. Învățarea practică și prin joc este extrem de importantă pentru o dezvoltare echilibrată, indiferent că vorbim de un preșcolar sau un copil aflat deja la școală.

10923314_432833293550243_2389370962864402773_n

Toți copiii pot ajunge unde își doresc, atâta timp cât sunt percepuți ca atare, când le oferim suficientă încredere și îi sprijinim în inițiativele lor. Înțelegând importanța etapelor unui proiect, copiii dezvoltă sentimentul lucrului în echipă, unde fiecare membru contează, indiferent de rolul pe care îl joacă.

Profesorii de curs lucrează cot la cot cu toți #EXPLORATORII pentru că noi credem în vise mici care devin mari. Dezvoltăm abilități native cu bunăvoință, răbdare, poftă de joacă și entuziasm.

Nu ne supără întrebările: Da’ de ce? Acestea sunt cheia spre o mulțime de răspunsuri. Uneori, se întâmplă, să fim îndrumați de ei – de copii – să cercetăm  cu mai multă dedicare și pricepere.

Înveți fără teama de eșec, fiindcă știi că și eșecul face parte din procesul de învățare. Tot ce iei cu tine, este încrederea. Faptul că încerci să fii ceea ce îți dorești: antreprenor, fotograf, artist, actor, grădinar sau povestitor, te va pregăti mai mult pentru viață și va contribui la colecția de amintiri prețioase.

Mi-am implicat cei doi copii în acest proiect fiindcă știu care sunt beneficiile lui pe termen mediu și lung. Cursurile se desfășoară independent de curricula pentru grădiniță sau școală. Completează foarte bine ceea ce lipsește acum în școli, partea practică.

Se adresează atât celor înscriși în programul semestrial, pe module, dar și altor copii ce doresc să participe la cursuri în regim after school. Ceea ce mi-a atras atenția în mod deosebit a fost reacția Paulei, fiica mea, acum doi ani, când a auzit de aceste cursuri.

paula

Știu, sunt poate puțin ciudată, însă vreau să fac parte din proiectul vostru…vreau să conving tot mai mulți copii să fie așa ca voi sau ca mine: P.I.U.A (PRIETENI INTELIGENȚI CU UMOR ȘI AFECTIVITATE)! Fără rețineri! Fără să le fie rușine sau teamă că sunt prea inteligenți (tocilari), că au umor mai greu de înțeles sau că iubesc necondiționat oameni sau lucruri.

Vreau ca #EXPLORATORII să fie locul în care generația Facebook (cum ni se spune), să devenim mai mult decat niște copii virtuali, niște copii cărora nu le e teamă să fie ei înșiși , să-și urmeze visele chiar dacă nu sunt înțeleși uneori, să încerce absolut orice lucru frumos care îi pasionează și mai ales să nu pozeze doar de dragul ,,de a da bine’’ în rândul colegilor populari sau de ce nu în fața părinților.

Să fii PIUA înseamnă să-ți trăiești visul de a fi: actor, ziarist, avocat, pictor, sportiv, decorator, bibliotecar, să fii TU, având oameni frumoși alături. Așa ca voi, OAMENI – COPII, ca mine, ca și toți ceilalți pe care abia aștept să-mi fie prieteni și colegi. SĂ FIM P.I.U.A!

Visul Paulei a început alături de Mara, Răzvan, Daria, Maia și Sofia, care au vorbit despre planurile lor de viață și ne-au încântat cu răspunsurile lor. Visul din copilărie în care trebuie să creadă.

,,Toate visele pot deveni realitate dacă avem curajul să le urmăm’’!( Walt Disney)

11215878_555090374657867_5409109777570221763_n

Sursa foto: Piua Camp, Atelier Grup

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment