Iată-mă din nou vorbind despre evenimentele  Asociației Da’DeCe.  Pe 14 octombrie au lansat un proiect dedicat copiilor cu vârste cuprinse între 4-12 ani, având ca temă literatura. Este o nouă provocare și o lume a posibilităților infinite din ciclul Muzeul Copilului.

Pentru părinți poate fi un mod de a pregăti treptat terenul pentru o discuție despre autori și valori îmbinate cu plăcerea de a descoperi împreună.

Programele de educație muzeală pornesc de la temele preferate ale copiilor ce pot fi regăsite în expoziție: rime, jocuri de cuvinte, teatru, vorbe inventate și amestecate, scriitori-autori-oameni și alte teme mari care fac loc jocurilor mici și atractive, astfel încât o expoziție minunată să devină accesibilă celor mici sau mari.

22656607_10214070215687835_1531861470_n

Raluca Bem Neamu, președintele Asociației Da’DeCe mi-a răspuns la câteva întrebări făcând un bilanț al momentelor de bucurie surprinse în randul copiilor.

Raluca, învață copiii mai ușor într-un muzeu?

Considerăm că mediul muzeal este un spațiu aparte de învățare prin faptul că oferă o diversitate de stimuli, contexte, asocieri și povești rar întâlnite laolaltă. De aceea învățarea capătă sprijin din mai multe direcții și atunci impactul este mai mare iar entuziasmul pe măsură.

Pe de altă parte faptul că expozițiile pot fi interpretate educativ (un termen complex care înseamnă într-un fel traducerea lor pentru anumite categorii de public, în funcție de nevoile și caracteristicile lor de vârstă și interese) ajută la interiorizarea informațiilor și la formarea de abilități complexe.

21765149_1616202585097012_457777351055312623_n
Raluca Bem Neamu, președinte Asociația Da’DeCe

Cum se desfășoară cursurile?

Mă refer la faptul că, de exemplu, un joc despre pictopoezie în muzeu poate constitui o experiență care declanșează o pasiune sau un interes special pentru acest domeniu. Conștientizând mai multe teorii ale educației cum ar fi: învățarea constructivistă (transmiți informațiile ținând cont de ceea ce știe și își dorește publicul din fața ta), tipurile diferite de inteligențe (fiecare dintre cei din audiență au un mod preferat de a interacționa cu expoziția: chinestezic, lingvistic, logic etc) și altele, ne apropiem de public cu interes și generăm conținut în funcție de el.

Ce doriți să încurajați prin activitățile pregătite copiilor?

Am pornit de la o tematică complexă dar simplificată care oscilează între: detalii ce țin de opera artistică și viața cotidiană a artiștilor (obiectele folosite de scriitori, detalii despre prieteniile artistice dintre ei), concepte legate de arta scrisă (avangardism, teatru absurd etc), până la viziunea sincretică asupra artelor (pictopoezie, ecranizări ale operelor literare).

Am făcut aceasta pentru a ajunge la diferite abilități pentru diferita categorii de vârste: dezvoltarea creativității prin cuvinte și desene, abilitatea copiilor de a-și identifica preferințele personale în literatură și a le argumenta, dezvoltarea sensibilității artistice.

22656571_10214070215767837_1757401535_n

Cum este privit de către părinți rolul educatorului cultural?

Suntem privilegiați să fim percepuți ca experți  în orice muzeu ne-am duce. Copiii și adulții se bucură de informațiile, jocurile și bucuriile din muzeu și asimilează totul cu aviditate și deschidere. Pentru că dezvoltăm programe de educație culturală de câțiva ani, am creat relații de durată cu familiile și școlile cu care am colaborat, relație care generează încredere, așteptări mari și bucuria reîntâlnirii de fiecare dată.

Cum a fost receptat până acum proiectul? Este o reacție de care vă amintiți în mod deosebit?

Proiectul, ca orice inițiativă Da’DeCe care face accesibil un muzeu sau o expoziție, a fost foarte bine primit de comunitatea noastră. Bucuria e cu atât mai mare cu cât expunerea MNLR este nouă și majoritatea publicului nu o cunoștea înainte de propunere noastră educativă. Să descoperi o expoziție interactivă nouă este un privilegiu pentru public! 

2.1

Cum ați ajuns la ideea acestui proiect?

După cum știu cei care ne cunosc, ne plac muzeele și ne încântă copiii care se bucură de muzee! După mai multe programe de educație muzeală în diferite muzee din București și din țară, marca Da’DeCe, am fost foarte încântați când Muzeu Național al Literaturii Române ne-a invitat în noua expunere permanentă, o expunere interactivă și, din punctul nostru de vedere, foarte adaptată unei case vechi și frumoase.

A început un proces căruia, de fiecare dată, îi acordăm un timp îndelungat pentru că de aceasta depinde succesul programelor. Este etapa în care se creează conceptul de program educativ: am vizitat expoziția pe îndelete, am vorbit cu muzeografii din muzeu care ne-au dat detalii despre contextul cultural, literar și despre obiectele expuse, ne-am documentat în detaliu despre ce expune muzeul.

Programele pentru familii cu copii de 5-12 ani se desfășoară în diminețile de sâmbătă și duminică, iar cele adresate grădinițelor și claselor 0-VI, se derulează de marți până vineri, ambele, numai pe bază de programare.

2.2

Asociația Da’DeCe și-a propus ca în lucrul cu copiii să aplice informații din școală adaptate curriculei, iar programele educaționale sunt gândite pe categorii de vârstă pentru a fi cât mai accesibile participanților.

Am propus obiective educative, am stabilit publicul țintă și am creat jocuri și tipuri de interacțiuni în muzeu care să ducă spre interesele copiilor și spre atingerea obiectivelor. Sună tehnic, dar de fapt, după ce ai experiență, este o joacă creativă în care faci punți între expunere și ce doresc copiii, ce le place, ce ar fi interesant să afle nou.

22554552_10214070216007843_534698311_n

Cât de tare poate fi, să-ți desfășori ora de literatură într-un muzeu, nu în clasă? Ar fi o idee bună pentru școli să încerce și această formă de învățare cu elevii, mai ales că vine perioada Școlii Altfel. Avem copii atât de creativi, de ce să nu le susținem curiozitatea oferindu-le ocazia de a învăța într-o clădire de patrimoniu, despre munca de artist cultural, valori, povești și implicare.

Pentru că propunem programe pentru familii cu copii între 4 și 12 ani dar și pentru școli, ne interesează și ce-și doresc adulții de la aceste programe și ținem cont când ne jucăm cultural și de nevoile lor.

Înscrierea la cursuri  se face la adresa: programari@asociatiadadece.ro!

Asociaţia Da’DeCe și Muzeul Naţional al Literaturii Române vă așteaptă pe toți cei pasionați de literatură, din octombrie până în decembrie, la sediul MNLR din Str. Nicolae Crețulescu 8, în spatele Bisericii Albe de pe Calea Victoriei.

Cea mai bună metodă de a apropia copiii de cărți și autori este să-i lăsăm să descopere lumea asta frumoasă, în modul lor original, testând și construind cuvânt cu cuvânt.

 

 

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment