Fiecare obiect are o poveste.V-am tot scris despre povești, despre morala lor și cât de importante sunt în dezvoltarea copiilor. Azi vreau să vă vorbesc despre povestea unor jucării de preț, nu cele pe care le găsim pe rafturile magazinelor. Sunt jucării pierdute în timp, dar cu valoare afectivă incomensurabilă. Am crescut cu poveștile despre ele, spuse de mama sau bunica mea. Mi se păreau speciale tocmai pentru că erau unicat, iar faptul că le realizam eu, mă încânta de fiecare dată.
Zilele acestea am trăit același sentiment, participând la expoziția interactivă Elefanți, cuci, cai și Eu, privită de Asociația Da’DeCe (organizatorul expoziției ), drept o aventură culturală pentru copii. Originalitatea ideii a fost cea care m-a atras cel mai mult. Evenimentul dedicat copiilor și părinților va avea continuitate în timp, mai precis, un Muzeu al Copilului, menit să vorbească prin exponatele lui despre copilărie, jucării, frumusețea obiectelor vechi și respectul pentru ele.
Donatorul acestei colecții este maestrul etnomuzicolog Iosif Herțea, pasionat de folclor, cultură populară și obiecte frumos meșteșugite. De-a lungul vieții a strâns obiecte din toate călătoriile sale: de la țară (lucrate manual) sau de la târgurile din toată lumea, unde a participat în diverse ocazii.
Finalitatea pasiunii dânsului este această colecție, pusă în valoare prin puterea poveștilor care se ascund în spatele ei. Curatorii proiectului își doresc să creeze un liant între jucăria din trecut și copiii de azi, prin existența unor spații interactive dedicate vizitatorilor, unde aceștia pot recrea un obiect sau o serie de obiecte de poveste.
Familiarizarea copiilor cu ideea de jucărie veche, îmbinată cu plăcerea de a crea jucării noi, de a crea un dialog între ele, întrunește condiția de bază a unui muzeu gândit altfel: E voie! Și să atingeți, și să reinventați, să cotrobăiți și să vă bucurați! Cam ce-i place mai mult unui copil.
Conceptul expoziției Elefanți, cuci, cai și Eu include programe educative cât și ateliere pentru copii – Jucăriile sunt vii, susținute de animatorul cultural Daniela Mișcov sau Stories on the map, unde actorul păpușar Bruno Mastan recrează povești românești și orientale cu ajutorul păpușilor din expoziție (eveniment derulat în colaborare cu Ambasada Libanului la București).Am fost la expoziție, am muncit și m-am jucat alături de copiii mei acolo, uitând de timp. Dă-i copilului libertatea de a crea și te va surprinde în cel mai plăcut mod. Vă spun acest lucru din proprie experiență. Pe Mara ( 8 ani ) nu o mai puteam desprinde de păpușile făcute dintr-o bucată din lemn, iar Paula (13 ani) era ca la propriul atelier, unde personajele create trebuiau să-și găsească un loc al lor, pentru a fi observate și de alți copii.
Ne plângem mereu de faptul că trăiesc prea mult în mediul virtual, că sunt dependenți de tablete, telefoane sau televizor. A te juca – în cadrul acestei expoziții- capătă noi însușiri: concept (crearea unui obiect/ jucării), punerea conceptului în valoare (jocuri de rol, o reprezentație, un dialog). O alternativă. Jocul devine o formă de comunicare în sine, atractivă pentru copiii de orice vârstă, inclusiv pentru adulți. Nu vor auzi: nu pune mâna, nu te așeza acolo, nu e voie, din contră vor avea libertatea să aleagă și să culeagă propriile impresii.
Nu am cum să mă despart de acest proiect, fără a mă implica mai departe în povestea lui, în continuitatea lui. Tocmai pentru că sunt conștientă de importanța pe care o are în viața copiilor noștri. Start!Muzeul Copilului este mai mult decât un experiment pentru copii. Îi învață că trecutul are mai multe valențe, care pot inspira clipe din prezent și de ce nu viitor. Este un loc unde părinții pot crea povești alături de copiii lor, pot retrăi sentimente și învață împreună despre plăcerea de a colecționa: vechi și nou.
Deocamdată vă invit, să vă bucurați de această expoziție interactivă până pe 30 Iunie 2017, la Arcub-Hanul Gabroveni, în următoarele intervale: miercuri-vineri 10.00-15.00, sâmbătă-duminică 10.00-18.00, luni, marți – închis. Accesul este gratuit.
Dacă v-a plăcut ceea ce ați făcut, puteți posta imagini sau filmulețe pe Fb, care să reflecte experiența voastră acolo, utilizând hashtagul #jucariadecolectiepreferata.
Spor la transmis sentimente în obiecte dragi!
Sursa foto: Asociația Da’DeCe & Arhiva personală