Fac parte din categoria românilor care adoră să călătorească în propria țară. Vara, în perioada concediilor, caut să-mi duc fetele măcar pentru câteva zile pe litoralul românesc. Pot spune că a devenit o tradiție. Până să împlinească Mara 8 ani mă gândeam la variante all inclusive în ideea confortului. Tot ce doream era un loc în care să nu-mi bat capul cu organizarea mesei și calitatea serviciilor. Știm cu toții că în România, socoteala din târg nu coincide cu cea de acasă, de multe ori.

Astfel am devenit fideli hotelului Majestic din Mamaia, unde masa era masă și casa casă.

Detalii despre hotel găsiți aici: https: //phoeniciahotels.ro/leisure/majestic-mamaia. Toate bune și frumoase dar nu poți sta tot sejurul în hotel.

Dezavantajul  opțiunii pentru această stațiune a fost plaja super aglomerată și zgomotul muzicii asurzitor. Vrând – nevrând ne-am obișnuit. De multe ori ne întorceam acasă mai obosiți decât plecam.

Turismul all inclusive nu înseamnă doar să mânânci și să bei bine

După doi ani am strâns rândurile și mi-am luat inima-n dinți să schimb stațiunea. Fetele erau deja mult mai mari iar o camera de hotel cu pat matrimonial și pătuțul aferent pentru copil mic nu mai era ok.  Aveam varianta de a face un tur al stațiunilor timp de 6-7 zile sau să rămânem la o singură stațiune ceva mai liniștită.

Am optat pentru Olimp, stațiune cu plaja sălbatică, mai puțin aglomerată și fără muzică tare în boxe. La recomandarea unui prieten, am găsit cazare într-un complex de apartamente,  în regim hotelier. Trecerea la un apartament cu două camere  extrem de primitor a însemnat mult atât pentru mine cât și pentru copii. Așa am ajuns la Sara Sea View.

Aflate intr-un complex nou si modern la numai 38 km de Constanta si 8 km de Mangalia in statiunea Neptun-Olimp, apartamentele sunt foarte primitoare, mobiliate si utilate pentru perioada de vacanta, pentru a te bucura si relaxa din plin, fie ca mergi alaturi de familie cu copiii, bunicii, bonele sau ca mergi cu prietenii, aveti ocazia sa va aflati in spatii foarte generoase, complet mobilate si utilate, intr-o zona linistita.

Găsiți  aici site-ul lor http://www.apartamenteolimp.ro/

Toată lumea avea spatiul său, nu depindeam de programul unui hotel cu masa zilnică, puteam să gătim noi sau să luam masa în stațiune. Plusul era priveliștea spectaculoasă spre mare.

Plaja foarte aproape de noi, apa de un verde crud, plus cîteva golfulețe care te trimiteau cu gândul la Grecia. Toate bune și frumoase până la turiști.

Turistul cocalar versus turistul care arată cu degetul

De fapt aici vreau să ajung. La nesimțirea românului aflat în concediu. Acel român care odată ajuns în stațiune cere mega servicii, asteaptă să fie servit ca un nabab, dar are impresia că spațiul verde e coșul lui de gunoi. Înțeleg că serviciile de salubrizare publică lasă de dorit dar și educația noastră la fel. Scutece, doze de bere, tampoane, resturi alimentare, servețele umede folosite. Suntem inventivi ca nație și ne place să ne marcăm teritoriul de-alungul scărilor care duc către plajă.

Mai nou, se pare că există o strategie de a depozita pungile cu semințe și chipsuri. Faci o groapă în nisip, fără jenă că se uită alții la tine, pui resturile și le acoperi cu nisip, zâmbind victorios de invenția ta care merită brevetată. Cât de greu să-ți fie să te ridici de pe sezlong și să le arunci la gunoi?! Da, știu, ți se răcește frappe-ul.

Dacă te plictisești că-ți auzi gândurile prea bine, pui manele pe telefon, aduci boxa portabilă și faci dedicații, la microfon, prietenilor aflați în apă.  Iar eu speram că adevăratul cocălărism se află la Mamaia și am scăpat de el.

Ignoranța costă uneori vieți

O altă plăcere a turistului român este să ignore steagul roșu ridicat de salvamari atunci când valurile sunt mari. Părinți cu copii de 3, 4, 5 ani  nu au cedat avertismentului dat de salvamar decât atunci când au fost amenințați că le sparge colacul și primesc amendă dacă mai înaintează câțiva centimetrii spre mare.

Ce, îmi zici tu ce să fac? face parte din ce în ce mai mult din bagajul care însoțește turistul român. Asta am aflat-o de la un salvamar în ziua când tocmai salvase un copil de la înec. Să nu mă înțelegeți greșit ,nu-mi place să-mi cresc fetele în globul de sticlă, cei care mă cunosc știu asta, dar nu am cum să aprob inconștiența dublată de prostie. Ce câștigi?

Turism românesc pe principiul Romania land of choice

Acum depinde ce înțelegi prin ,,land of choice”. Facem turism după cum alegem sau culegem, avem nenumărate opțiuni sau e vorba de tărâmul tuturor posibilităților. În fond turismul trebuie să bucure orice tip de client. Spre exemplu, în Olimp, am găsit un singur centru de informare, binevenit de altfel, deoarece se organizau excursii de o zi sau două în Delta Dunării sau la diverse obiective turistice de pe litoral.

Hoteluri lăsate în paragină

Multe dintre acestea, în trecut, își spuneau povestea turiștilor străini. Este cazul hotelului Panoramic și Belvedere, ambele preluate recent de Murad Mohamad, care sper că le va reda gloria de altădată. Hotelul Oltenia chiar de lângă complexul rezidential unde suntem cazați are aceași soartă tristă de a aștepta ceva în viitor.

În schimb au apărut tot felul de căsuțe private cu vedere spre mare, care abia își așteaptă noii proprietari. Recunosc mi-ar plăcea și mie să mă trezesc, zi de zi, cu marea sub nas să pot transmite live răsăritul. E un vis al meu pentru care va trebui să muncesc din greu. Dar cam așa mă văd la bătrânețe.

Spațiul verde îl oferă natura noi cum îl protejăm?

Cum să-l protejăm? Cu bun simț! Sau cu amenzi drastice. Ca turist la mare nu caut grădinile de la Versailles, mă pot bucura și de natura sălbatică în toată frumusețea ei, fără panseluțe, borduri și viziunea peisagistică a lui Mazăre. Și natura ar fi misto dacă nu ne-ar durea mâna să ne batem joc de ea, că oricum salubritatea ar trebui să-și facă treaba.

Este păcat că nu respectăm ceea ce avem, nu ne învățam copiii să respecte la rândul lor, uitând că noi suntem cel mai apropiat exemplu. Ne facem poze cu mese copioase, dăm tag la hoteluri luxoase, punem lanțurile de aur cât mai groase la gât și fumăm țigara aruncând mucul în mare.

În mod cert vacanțele noastre vor ținti alte meleaguri, cum ne-am obișnuit dealtfel, măcar pentru a avea un termen de comparație, însă rămâne problema atitudinii față de mediul din jur, locația unde suntem cazați  sau resortul de care ne bucurăm.

Ducem cu noi România oriunde mergem. Este o carte de vizită. Nu putem aștepta la nesfârșit să strângă cineva după noi iar apoi să ne dăm cu pumnul în piept că vrem schimbare. Suntem ceea ce alegem și asta dăm mai departe copiilor noștri.

 

 

Sursa foto – Arhiva personală

 

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

2 Comments

 1. Deloc pozitiva in acest articol 🙂
  Si noi am venit azi de la mare, insa prefer sa subliniez ca ne-am simtit foarte bine. Nu ne-a convenit muzica? Am mers pe alta plaja. Nu ne-au convenit gunoaiele? Am mers la Vadu, la Corbu.
  Nu poti educa oamenii decat prin amenzi – cat timp nu se vor aplica, putem scrie noi mii de articole. Trist, dar adevarat!
  Asadar, sa ne comportam noi civilizat si sa ne bucuram de (si asa putinele) zile de concediu.
  sa va fie de bine!

  • Mariana Stan Reply

   Buna,
   Am incercat sa fiu pozitiva in acest articol.
   Dovada este finalul.
   De acord cu tine. Putem schimba plaja, statiunea, insa ne vom lovi de aceeasi atitudine.
   Spui bine ca exemplele incep cu noi!Poate sper prea mult in schimbarea oamenilor.
   Totusi este ingrozitor sa vezi cu ochii tai atata ignoranta si lipsa de interes sau bun simt.

   Multumesc de ganduri! Numai bine!

Write A Comment