Nu vreau să citesc. De câte ori ați auzit asta de la copilul vostru? Cum adică nu citești ? Trebuie! Vă recunoașteți aici? În fond, plăcerea, capacitatea de a citi cu ușurință, vin la pachet cu toate abilitățile pe care nici măcar nu le știm. Cartea e puntea către imaginație. În anumite cazuri  pentru a ne duce în locuri unde nu putem merge fizic, alteori pentru a ne face mai bine sufletește sau pur și simplu pentru a petrece mai mult timp cu acel cuvânt scris.

Citim pentru a învăța și a găsi lucruri. Nu pentru a fi torturați cu cititul. Am mai auzit teoria lipsei de concentrare. Copilul nu citește că nu se poate concentra. Hai să nu punem etichete fără să încercăm. Într-adevăr sunt multe de spus pentru îmbunătățirea concentrării, dezvoltarea empatiei și a limbajului. Întoarceți paginile bucurați-vă de bucuria de a descoperi ,,ce se întâmplă în continuare”, este deja un salt mare, încrezător, către vocabular și idei.

Cititul nu trebuie prezentat copiilor ca pe o sarcină sau o datorie. Ar trebui oferit ca dar.

Pentru copilul care începe școala, cred că este importantă direcția în care vreți să mergeți. Ce gen de literatură îl pasionează, ce a citit până atunci? Aici părerea lui poate fi un punct de pornire. Alegerile le puteți face împreună sau alegeți un subiect și căutați anumite cărți  care au legătură cu subiectul lui de interes. La noi a fost mai ușor cu Paula care a crescut între cărți. Cu Mara în schimb a fost mereu o provocare. Alegerea cărților pentru ea a fost ca și un treasure hunt. Mereu căutam tema unei povești cunoscute într-o altă poveste și figura unui personaj în viața reală.

Ideea este simplă. Ar trebui să-i încurajăm pe copiii noștri să citească puțin în fiecare zi. Este suficient să înțeleagă cheia încât să-și dorească să afle ce e mai departe. Parcurgeți cu răbdare cuvintele de pe o pagină, discutați, puneți întrebări, în așa fel încât să se simtă implicați.Citiți mai departe pentru a vă inspira unele idei distractive, ușor de realizat și de mare impact pe care le puteți folosi pentru a aduce bucuria de a citi în casă.

 Cititul cu voce tare

 Cititul cu voce tare are avantaje uriașe care nu ar trebui trecute cu vederea. Noi am început silabisind și am aplaudat victoriile primei pagini mai ceva ca trofeul câștigat la maraton. Nu cred în ideea că e prea mic să facă (așa cum am auzit odată). Ei învață tipare și intonații, în timp ce vă ascultă vocea. Vă ajută să construiți acea legătură importantă dintre părinți și copii. În plus, vă oferă posibilitatea de a vă expune voci prostești, dacă aveți nevoie de o scuză. Cititul poate fi amuzant uneori atât pentru tine cât și pentru el.

 Ce am descoperit încă de la vârste mici?

Copiii iubesc să cunoască o poveste înăuntru, așa că să nu-ți fie frică să le citești aceleași povești din nou și din nou. Ei vor putea în cele din urmă să se alăture și să facă povestea pentru tine. Copiii sunt imitatori grozavi, deci dă-i ceva grozav de imitat. Dacă vă văd citind ca parte din viața de zi cu zi, atunci ei vor urma ,,indiciile” voastre. Copiii mai mici pot să-și folosească jucăriile pentru a reda o poveste cu propriile cuvinte, ca pe o cale de a vorbi despre cărțile lor. Iată un joc, un tipar, de unde puteți construi o poveste alături de ei. Adunați jucăriile preferate și lăsați-l să le atribuie un rol. Apoi puneți-i întrebari în joacă.

 1. Ce ți-a plăcut / nu ți-a plăcut?

2. Ce crezi că se va întâmpla în continuare?

3. Ce crede el/ea despre  personajul X?

4. Ce ar schimba despre poveste?

5. Ce anume ia plăcut sau nu i-a plăcut?

Cu cât faceți mai mult acest lucru, cu atât va fi mai ușor. Uneori ar putea să vă surprindă  răspunsurile. Încercați să ștergeți praful de pe ultima carte de bucate lăsată într-un colț  și arătați că lectura poate avea un scop practic. Gătiți! Apoi împărtășiți idei.

 Cartea ca pedeapsă

Du-te în camera ta și citește, mai lasă telefonul ăla odată, ai înțeles? Asta e o provocare în primul rând pentru tine. Pentru el va rămâne doar pedeapsa. Am fost pedepsit cu cititul unei cărți. Urăsc acea carte, mă împiedică să stau pe telefon, unde totul e mult mai mișto, mai lejer și poate mai interactiv. Greșeala asta se va întoarce împotriva ta. Faceți-vă puțin timp să vă bucurați de lectură. Poate fi timpul de culcare, citiți în baie, vizitați biblioteca în fiecare săptămână sau având 20 de minute cu televizorul și toate dispozitivele oprite, în timp ce vă strângeți împreună pe canapea cu o carte. E doar începutul unui drum lung, dar frumos.

Vorbiți despre imagini

Pentru cei mici există câteva cărți cu  ilustrații incredibile, în care imaginile spun atât de mult, dacă nu chiar mai mult, povestea, decât cuvintele. Astfel că nu trebuie să fii un cititor fluent. Iată câteva recomandări care nu au legatură cu bibliografia pentru școală dar care nouă ne-au plăcut foarte mult. Am început cu povești simple: Lumea Basmelor ( Rao), E vremea de culcare,micuțule! ( Caroline Pitcher/ Tina Macnaughton), Noapte bună, soare! Bine te-am găsit, lună!( Egmont )

Pentru cei mari recomand Neil Gailman, Roald Dahl, Francesca Simion, Giani Rodari iar pentru adolescenți autorii John Green, Marc Levy, Katie Khan sau Lois Lowry.

Discutând despre ceea ce se întâmplă în imagini veți ajuta la construirea abilităților de înțelegere a copiilor dincolo de semnificațiile de bază și în sensul mai profund al unei povești. Încercați să îi îndemnați să-și susțină opiniile și concluziile. Căutați  dovezi la fel ca un detectiv cu o întrebarea simplă: Ce spune X sau Y? / Ce te face să crezi asta?

Creați un spațiu special de citire

 Copiii adoră spațiile pentru citit dacă îi implici în crearea lui. Vor uita de timp si de toate aici. Este simplu: adunați niște perne sau o ,,pătură de lectură” în colțul unei încăperi. Acolo va fi lumea lor atât cât vor dori. Dacă aveți un simț al aventurii, puteți face o zi de citit în grădină sau în parc, atunci când vremea este bună. Dacă locuiți la bloc, improvizați un cort  pe balcon. Va face minuni.  

 Puneți preț pe interesele și nevoile copilului 

Interesele copilului tău pot fi cheia pentru a-i pune în brațe o carte, indiferent dacă punctul de plecare este un sport, o cântăreață sau film. Există proză scurtă, ficțiuni și biografii, trebuie doar să căutați. Gusturile diferă la fel și cărțile. Găsiți povești cu  unicorni chiar și despre ultimul joc pe calculator. O căutare rapidă pe internet, o vizită la bibliotecă sau la o librărie va recompensa străduința  iar copilul tău va cere mai mult. Nu trebuie să fie cărți care să ofere divertisment pentru lectură. Pot fi cărți cu jocuri de benzi desenate, poezii ușoare, reviste și cărți electronice. Cert este că vor fi pentru copii un material actual și interesant.

 Biblioteca virtuală

 Descărcarea unei biblioteci de cărți electronice este o soluție excelentă dacă nu aveți o bibliotecă personală sau copilul e mare amator de virtual. Puteți descărca gratuit cărți și reviste. Totuși  nu se compară cu o carte adevărată. Vizitarea bibliotecii și încântarea de a putea alege cărți a devenit un ritual pentru noi. Nu numai că a existat evenimentul de a ieși, dar timpul petrecut acasă, după aceea, mi-a confirmat alegerea bine făcută. Trebuie să le acordăm copiilor încrederea în deciziile pe care le iau ( chiar să facă una sau două alegeri sensibile) îi va încuraja să continue, să se întoarcă pentru mai mult. Daca vă plac bibliotecile încercați să vă faceți abonament la filialele Bibiliotecii Mitropolitane București sau cele din orașul în care locuiți. O mulțime de biblioteci locale au ateliere de lectură pentru ca cei mici să se poată bucura de frumusețea poveștilor.

 Cartea nu este doar un obiectiv pentru fotografii postate în  Social Media 

Avem cărți acasă, așezate pe biblioteci sau lăsate deschise pe masa de cafea sau noptieră. Ele trebuie citite, nu pot rămâne pentru a servi unei simple postări pe pagina de blog, Facebook sau Instagram. Una foarte stylish. Vreau să spun că nu ar trebui să subevaluăm lectura ci să transmitem  mesajul că este parte din viața de zi cu zi și este evaluată. Să trimitem mesajul că lectura este exact ceea ce facem. Vorbind cu copiii despre ceea ce au citit (ca și ceea ce am citit) le vom dezvolta încrederea în opiniile lor și vom întări mesajul că lectura este valoroasă. Alături de noi învață că nu este greșit să pui o mulțime de întrebări, ele trebuie să genereze răspunsurile utile pentru ei.

Dacă vreți să fiți la curent cu noutățile de pe blog, vă invit să dați follow paginii mele https://www.facebook.com/positivemother. De ce nu, să împărtășim idei!

 

 

Sursa foto – Pinterest.com

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment