10% dintre mamele care nasc anual în România sunt minore. Dintre acestea 22.000 de adolescente care devin mame anual.

Foreplay pune în scenă poveștile a trei dintre ele si vorbește despre standarde duble, despre falși-vinovați, despre cum devine o adolescentă părinte, în modul fast-forward. Spectacolul abordează, în premieră în lumea teatrală din România, subiectul naşterilor timpurii şi explorează condiţia vulnerabilă a tinerelor mame într-o societate care, pe de o parte, idealizează maternitatea, iar pe de altă parte, blamează mamele sub 18 ani.

Ozana Nicolau, regizoarea piesei de teatru, a primit premiul pentru cea mai bună regie, în cadrul Bucharest Fringe – Maratonul Teatrului Independent
Luați-vă copiii și mergeți la acest spectacol. Este printre puținele piese de teatru care abordează atât de autentic relația dintre părinte și adolescent cu toate neajusurile ei. Oricât de bine pregatit ai fi ca și părinte, viața te provoacă să reacționezi spontan la situații de acest gen. Iar noi trăim într-o țară în care sexul încă este un subiect tabu în discuțiile părinte – copil.

În plus trăim cu stigmatul mamelor singure, catalogate indecent, ascunse de ochii lumii de parcă nu ar fi dat viață unui alt suflet, stimulând ironic abandonul nou- născuților. Când te gândești că totul pornește de la modul în care decidem să ne creștem copiii, cum să-i responsabilizăm sau ce consecințe trăim atunci când viața noastră devine paralelă cu a lor.

Spectacolul este construit ca un colaj de documentar si episoade ficționalizate, ce se bazează pe o cercetare de un an în care au fost reunite experienţele a 30 de mame adolescente din Bucureşti, Urziceni, Vaslui şi Ploieşti.

O parte dintre intrebarile pe care piesa le pune se refera la sarcini nedorite, indiferent de context. E si un moment in care actorii pun pauza si au un dialog cu publicul, iar concluzia e ca aproape toti am fost in situatia sau avem apropiati in situatia de a se confrunta cu sarcini nedorite, copii fara vina, dar care s-au nimerit prost, ca sa parafrazez o replica din piesa. Mergeti si vedeti, e cu emotie, eu mi-am inghitit de cateva ori lacrimile.- Iulia Marcu

INTRARE LIBERĂ PE BAZĂ DE REZERVARE la [email protected] /[email protected]
sau la 0732.101 860 / 0787.714 551
Despre Foreply s-a mai scris și pe scena9.ro, aveți link mai jos:
http://www.scena9.ro/article/un-spectacol-cu-mame-in-prag-de-bac
————–
Text si Regie: Ozana Nicolau
Distributie: Ioana Anastasia Anton/ Teodora Dinca, Voica Oltean, Mihaela Radescu, Viorel Cojanu
Muzica: Diana Miron
Miscare: Silvia Calin
Scenografie: Malina Ionescu
Video: Elena S Gageanu
Light design: Radu Apostol
Limita de varsta: 12+
————-

Rolurile mamelor adolescente sunt interpretate de Ioana Anastasia Anton, actriţă la Teatrul „Bulandra“ din Bucureşti, deţinătoarea premiului UNITER pentru debut în 2008, şi Voica Oltean, elevă în clasa a XII-a la Liceul „Dinu Lipatti“ din Capitală, laureată la Festivalul de la Karlovy Vary pentru rolul din filmul „Breaking News“. Alături de ele vor juca Mihaela Rădescu şi Viorel Cojanu, actori la Teatrul Mic Bucureşti.

Spectacolul de teatru „Foreplay“ este un proiect realizat de Asociatia Art Revolution în parteneriat cu Centrul de Teatru Educational Replika, Tineri pentru Tineri, World Vision Romania & Mame Pentru Viata, Agenţia Naţională Pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi si este co-finanţat de AFCN.

Sursa foto: Art Revolution, Undercloud, Malina Ionescu

 

About

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.



Facebook Comments
Author

Write A Comment