Ați trecut de nenumărate ori prin situația asta. Vă dați seama cât de mult ați cheltuit sau cât de mult timp ați pierdut abia la începutul lunii ianuarie când reveniți cu picioarele pe pământ. Explicația? Decembrie fermecata lună a cadourilor cu fundă.  Atunci când faci lista pentru cadouri  și îți dai seama că în spatele fiecărui nume există câte o poveste. Povestea oamenilor importanți din viața ta.

Nebunia cadourilor rivalizează cu tensiunea orașului și imaginile mai aproape de perfecțiune care ne creează un anumit confort. Ajungi să te pierzi în melancolii când apare și bilanțul personal involuntar al anului care a trecut. În loc de O BRAD FRUMOS îți vin pe buze versurile de la propriul colind, O AN FRUMOS, unul care ascunde metafore sau personificări,  în funcție de perioadă.

Întotdeauna m-am întrebat de ce anul trebuie să se încheie cu o răsplată? Poate fiindcă simțim nevoia unui erou charismatic, fie el rotofei și cu barbă care, fără o baghetă magică, să ne împlinească dorințele. Moș Crăciun, personaj adulat și contestat în același timp. Dacă nu erou-salvator de tradiții, măcar un Spiderman care în cele 31 de ore, cât durează noaptea de Crăciun, pe tot Pământul, să lase cadouri magice.

De la o vreme am încercat să schimb acest lucru ca să mai ies din tipar. Recunosc am testat toate etapele alături de fetele mele, povești despre bunătate, puterea de a dărui, cumințenie, răsplată. Acum sunt mari și împreună încercăm să schimbăm percepția despre bărbatul perfect al lunii. Să nu ne înțelegeți greșit, iubim poveștile, credem în frumusețea Crăciunului, repectăm tradiții până la un punct, dar, fiindcă întotdeauna există un mare DAR, nouă ne plac lucrurile autentice. În fond, ce ar fi Crăciunul fără bărbatul perfect al lunii…Moș Împlinește.

Tu îl vrei, el nu te vrea

Moș Crăciun este perfect. Dacă în 360 de zile n-ai reușit să împlinești dorințe, acum e momentul să-l folosești ca să faci pe cineva fericit. Dar ce faci dacă moșul te refuză și zice că n-ai muncit suficient, nu ești suficient de bun sau n-ai respectat reguli? Sau ce faci atunci când faptele tale sunt poate mult prea bune pentru sacul lui?

Naked truth? Hei, moșule, mă mai gândesc! Mi s-a întâmplat de atâtea ori să dăruiesc și să nu primesc, n-am așteptat 360 de zile, n-am făcut liste, am dăruit. Și surpriză, am fost blamată c-aș avea un interes firesc către autopromovare, poate chiar narcisism acut. Oameni  care nu mă cunosc, n-au stat lângă mine, nu mi-au șters lacrimile cu podul palmei atunci când mi-a fost mai greu.

Dar știi ceva, chiar dacă nu mă vrei așa cum sunt, imperfectă din fire, n-am cum să fiu altfel, am crescut cu povestea ta, poate n-am primit întotdeauna cadoul mult visat, dar ADOR  să dăruiesc.

Puțin, mult, așteptat, neașteptat,  dar atunci când dăruiesc, SIMT și aici e valoarea unui cadou, nu? Să trezească ceva în tine, nu să zacă aruncat într-un colț. Ș-apoi viața asta m-a învățat că ignoranța distruge toate visurile posibile iar eu nu mai am timp s-aștept un alt Crăciun să fiu mai bună. Îmi plac clipe, minute, secunde trăite cu intensitate, privirile alea mistuitoare care n-au nevoie neapărat de brad ci de suflet. Așa că dau puțin din mine cu fiecare gest, timp petrecut alături de cei în care cred.

Sărbătorile ca o reclamă

Ca să afli răspunsul ce-și doresc oamenii de la sărbători trebuie doar să stai blocat cu ochii–n reclame. Poate că am devenit dependenți de virtual, poate că ne place prea mult. Evoluția spre secolul viteză include si involuția spre mai puțin uman.

Cum alegi cadoul, cum faci cumpărături? Bazat pe recomandări, recenzii, cât de virală este reclama sau gândindu-te unde vrei să ajungă, cu ce poate fi diferit de un cadou oferit în restul anului.

În plus, în timp ce uităm câte zerouri are ultima piesă achiziționată, ne gândim că ar da bine pe lângă altceva și-atunci să vezi nebunie. Femeile spun că merită, bărbații rămân cu gura căscată, încep negocieri mai ceva ca la Casa Albă, întrerupte doar de țipătul copilului- mamiiii mai vreauuuu o jucărie sau altceva. Se mută atenția către micul odor și începe o frumoasă execuție în masă.

Visăm la magia Crăciunului ca a doua zi să se întâmple

N-ai de unde să știi ce înseamnă Crăciunul sau Anul nou cu adevărat decât dacă faci un mic exercițiu de imaginație. Tu, familia ( după caz), bradul de Crăciun, o căsuță simplă, zăpadă afară, voi în jurul focului, noaptea de Ajun. Ce va aduce pe voi acolo? Masa bogată, porcul proaspăt tăiat, portbagajul plin al mașinii burdușit cu o tonă de cadouri, să vedem care dintre noi are mai mult potențial?

Toți îl asteptăm pe tipul în vârstă, sperând că, până la el, partenerul, partenera, mama, tata, fratele, sora, poate au intuit ce vă doriți și nu ați reușit să împliniți până acum. Noroc cu el. Liantul perfect. Mastercard cu barbă albă.

Sfărșitul de an înseamnă autoevaluare. Ce-am făcut înainte să primesc? Avem o sărbătoare cu o conotație religioasă, un moment biblic important, oricum ai da-o tot la naștere ajungi, la un nou început care presupune și un forward. Ne adunăm cu toții în jurul unei mese pentru a căuta liniștea pe care să fim realiști nu o mai avem, bucuria vie pe care am uitat să o simțim, plăcerea că suntem împreună  și dorința de a ne reîncărca pentru un nou an.

Nu e greșit să îți dorești lucruri însă e greșit să le confunzi cu sentimentele sau să le amesteci sperând că vei fi fericit. Magia Crăciunului e bazată pe ce reușim să trăim într-o singură noapte din an alături de cei pe care îi iubim sau poate n-ar trebui să uităm de ei tot anul? Adevărata putere a cuvântului DAR.

 

Dăruim timp fiindcă azi + mâine înseamnă întotdeauna

Normalitatea este relativă. Trăim pentru a avea, muncim pentru a trăi, petrecem pentru a sărbători. Să vorbim despre lucrurile care merită să fie dăruite și trăite ca atare, indiferent de valoarea lor, este ca și cum am vorbi despre identități sexuale incerte. Adică subiecte TABU. Ce alegem ține de subiectivismul fiecăruia. Regula se aplică și în cazul lucrurilor scumpe cât și în cazul celor ,,mai puțin” valoroase. Să înveți să apreciezi la fel de mult ca și plăcerea celui care a dăruit.

Întrebarea: Oare e mulțumit sau mulțumită? nu are nicio treabă cu magia Crăciunului și nici cu tipul magic cu barbă. În acest caz poate ajungi la concluzia că banii pot fi economisiți. Altfel te trezești la final de an, fără autoevaluare făcută, banii dați și promisiuni legate cu fundă roșie.

Realitatea frumoasă este ceea ce construiești tu cu toate blamările din jur. Pentru mine întotdeauna este unisex, cadourile vor aștepta pe rafturi  fiindcă ăsta e rolul lor, să umple golul din viața noastră, importante este să le oferim atenția pe care o merită la momentul lor.

 

Avem nevoie de Crăciun și dacă vrem să-i păstrăm spiritul acesta trebuie să persiste tot anul fie că vorbim de oameni cât și de lucruri.  Altfel sfărșitul de an rămâne un loc secret unde intrăm din când în când, acoperiți de chitanțe și facturi.

Mâine e un cuvânt care imi place foarte mult care întotdeauna ascunde adevărata magie. Dacă înveți asta poți începe să împachetezi cadourile pentru noul an. De ce nu, să rivalezi cu moșul care ar trebui să joace orice rol pe scena Crăciunului, cu atât mai mult în viața reală.

 

 

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment