Pe vremea mea nu se vorbea despre adolescență cum se vorbește acum. Expresia – te-ai făcut mare – rezuma foarte bine drepturile și obligațiile tale de copil. Nu evalua nimeni atât de profund evoluția ta emoțională, schimbătoare de la o zi la alta, nu mai vorbesc de frustrări și episoadele de amor adolescentin.

Lipsa accesului la informație s-a reflectat și în educația noastră. Am crescut cu părinți tradiționaliști care purtau la rândul lor bagajul șablonului. În cuvintele tale strecurai cu grijă cuvântul sex doar în condițiile în care aveai o mamă ceva mai deschisă și nu amâna subiectul ,, până mai crești”.

E drept acum avem tot ce vrem pe toate gardurile, chiar necenzurat, dar lipsa de comunicare a rămas aceeași. Aud mereu în jurul meu părinți care se plâng că nu reușesc să fie aproape de copiii lor. Iar copiii se plâng că nu sunt ascultați sau înțeleși. Nu vreau să fiu părtinitoare dar cât de des ne facem timp să-i ascultăm?

Toți cu ochii pe tine

Paula ( fiica mea în vârstă de 15 ani) a primit recent cartea Ghidul fetelor a Marawei Ibrahim. Mi-a plăcut ideea Laurei Frunza,  (laurafrunza.com) care se gândea să adune opiniile câtorva adolescente despre această carte. Urma să filmeze pentru Digi 24 în cadrul emisiunii Jurnal Pentru Copii.

„Ghidul fetelor", de Marawa Ibrahim, tratează cu umor o perioadă sensibilă din viaţa oricui – adolescenţa. Cu exemple…

Publicată de Jurnal Pentru Copii pe Vineri, 8 februarie 2019

Părea o chestie mișto în condițiile în care trecusem cu Paula prin multe dintre subiectele adolescenței. Fără prejudecăți. Ne-am propus să o citim amândouă și să dezbatem nelămuririle împreună. Dacă subiectul era de interes și pentru Mara, fiica mea cea mică în vârstă de 10 ani, cartea urma să ajungă și la ea.

Atât mie cât și Paulei ne-a plăcut foarte mult, ulterior a citit-o și Mara, fără să am strângerea de inimă că e genul de informație pentru care nu ar fi pregătită.

Cel mai eficient mod de a face ceva este să te apuci de treabă

În cele peste 200 de pagini  găsești toate ipostazele cu care se pot confrunta adolescentele de azi: neîncredere, percepție de sine, anxietate, prejudecăți, superficialitate, credulitate, expunere sau sexualitate. Limbajul este accesibil iar plusul cel mai mare este dat de componenta educațională. Am mai citit cărți dedicate adolescenților însă aici am întâlnit combinația perfectă de idei și explicații pe placul lor.

50 de lecții despre cum să-ți iubești corpul în transformare

Am încercat să grupez câteva subteme pe categorii de interes, vă las pe voi să citiți cartea și să-mi spuneți cum vi s-a părut.

Relaționare și percepție de sine

Dansează. Ca și cum te-ar privi toată lumea

Frăția fetelor. Revistele si comentariile legate de femei.

Nu te pierde. Învață să spui NU.

Relația cu familia

Vechea generație. Dă-i o șansă, te asigur, face tot posibilul

Tipare

Modă și stil. Caută acel ,,ceva

Ce bine ar fi dacă. Oricine simte dorința de a avea ceea ce nu are

Miss Fitness – Cred că voiam să fiu perfectă în toate – sau măcar să mă pricep.

Târâș-Grăpis – Aveam 17 ani când am primit prima pereche de pantofi cu toc. Imi plăcea cum arătau dar nu-mi plăcea durerea pe care o resimțeam în picioare

Atunci când machiajul devine o mască la care nu mai poți renunța

Corp și modificări hormonale

Spune lucrurilor pe nume: vagin.

Schimbările induse de hormonii din corpul tău pot adesea să producă…pete( coșuri )

Menstruația. În cele din urmă toate vom avea parte de așa ceva

Igienă inteligentă. Absorbantele. Toate am trecut prin asta

Capricii și hormofturi.Emoțiile tind să fie mai necontrolate la pubertate

Mediul online

Realitatea virtuală. Internetul reprezintă o ursă uluitoare de stimuli dar, dat fiind modul în care- l folosim, la un moment dat lucrurile se îmbâcsesc.

 

Afectivitate

Cu inima îndoită. Când inima ți-e zdrobită, doare amarnic

Emoție vs mâncare

Relația cu mâncarea în copilărie. Delicatețuri

Pofta (Ne)Bună. Relația cu mâncarea

Am citit cu mare plăcere capitolul destinat percepției de sine. Atunci când ești etichetat de alții într-un fel sau altul. Când e posibil ca toată lumea – prieteni, mame, doamna de la magazin  – să înceapă să ți se adreseze într-un mod diferit, având așteptări. Aprecieri legate de corp, limbaj, evoluție.

Cât de stânjenit poți fi chiar dacă zâmbetul tău cât toată fața ascunde altceva. Cum înfrunți prejudecățile și cum elimini informațiile jignitoare? Cum gestionezi frustrarea? Ești totuși un copil în evoluție dar lumea începe să te trateze ca pe un adult. Responsabilitatea vine la pachet cu chestia asta ți se pare nedreaptă fiindcă, pentru un timp, chiar nu poți să alegi în ce direcție te vei îndrepta.

Vrei să rămâi copil sau să te așezi la aceeași masă cu adulții, comportându-te ca și ei

Cât de periculos este să te transformi peste noapte într-un tânăr adult doar de dragul experienței sau pentru că îți spune ,,cel mai bun prieten” că așa e bine. De câte ori nu au primit de la noi un răspuns asemănător cu expresia – acum există GOOGLE, descurcă-te!? Pe de altă parte vine reproșul că stau prea mult pe telefon. Să fim realiști, meritele ne aparțin în mare măsură. Accesul liber la informație a ajuns să țină locul părintelui ocupat. Asta înseamnă că un adolescent informat este un adolescent puternic?

Această carte o poți citi și tu ca părinte, iar Marawa , adolescenta minunată din Australia, poate deveni prietena lor și personajul care-i va învăța că e minunat să plutești o vreme între Țara Adulților și Orășelul Copiilor. Iar pe parcursul întregului drum trebuie să spulberi stereotipurile.

Aduceți-l în viața reală, vorbiți deschis, fără teamă, aici este cheia legăturii dintre voi. Ce vor adolescenții? Oricât de independenți și teribiliști par, vor atenție și deschidere în abordarea oricărui subiect. Nu seamănă cu zilele adolescenței noastre dar nu e vina lor că s-au născut acum. Reperele au fost întotdeauna importante și trebuie să crească cu aceste repere. Putem începe cu o carte. Altfel GOOGLE devine părinte, școală, cămin, prieten. Acolo poate apela oricând, oricum, fiindcă butonul de SEARCH este mereu acolo când are nevoie.

 

Dacă îți place blogul meu, te invit să mă urmărești și pe Instagram @positivemother.ro sau what_mary_loves_, pe Facebook PositiveMother.ro sau pe Pinterest.

Sursa foto – Arhiva personala si Pinterest.com

About

About Me

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment