Marie KONDO face istorie. Revista Time o nominaliza anul trecut în topul celor mai influente persoane din lume. În 2014 a lansat cartea Magia Ordinii prin care promova conceptul KonMari și totodată un stil minimalist de organizare a casei. Nu trebuie decât să intri puțin pe Netflix să vezi nebunia “Tidying Up with Marie Kondo”(Curățenie cu Marie Kondo) sau pe site-ul ei konmari.com. Ce vinde Marie Kondo? Un stil de viață ordonat.
Sortăm lucrurile în funcție de categoria lor. Gata de marea debarasare!
Principiul KonMari are la bază ideea organizării în funcție de categoria obiectelor. Păstrezi doar ceea ce te face fericit. De restul lucrurilor te debarasezi. Poți începe cu hainele și continui cu lucrurile (obiectele) fără valoare emoțională prea mare. Aș spune că vorbim de un fel de ordine în plan personal, completată de ordinea adusă în casa în care locuim. O locuință care îți va aduce mai multă bucurie.
Am auzit prima oară despre Marie Kondo la întâlnirea Mama Time Out organizată de Florina Badea. Invitata de atunci, Diana Mihăilă, primul blogger-specialist în soluții de organizare din România, membru al International Association of Professional Organizers, ne-a vorbit atunci despre marea organizare pe care o putem face atunci când vorbim despre haine. Pentru femei cred că este una dintre cele mai mari provocari.
Puteți citi un articol al Dianei referitor la acest subiect aici: https://www.dianamihaila.ro/metoda-konmari-de-organizare-a-casei-si-lucrurilor/
Cel mai greu a fost atunci când am încercat să aplic metoda.
Când a venit vorba de cărți am ajuns în impas. Aici nu am cum să fac ordine. Credeți-mă, nu am cum să renunț la ele. După o scurtă selecție am început să donez o parte din numărul cărților pentru copii. Ce dacă ocupau un perete din camera lor? Câte amintiri ascund și câte povești împreună! Din punctul meu de vedere sunt printre lucrurile cu cea mai mare valoare sentimentală.
Așadar în privința cărților Marie Kondo nu a funcționat decât din perspectiva reorganizării pe categorii și aici limitat, fiindcă la noi în casă, fiecare are povestea lui cu cărțile. Copiii nu fac excepție.
Pe parcurs mi-am dat seama că lucrurile sunt mai simple decât minimalismul japonez pentru care dealtfel am tot respectul.
Dar cred că ar trebui să privim un pic în trecut și să vedem că există și minimalism românesc, unul extrem de frumos, iar pentru asta nu trebuie decât să dai o fugă până la Muzeul Satului și să vezi cum se descurca femeia, în trecut, fără prea multe dulapuri și sesiuni de shopping.
Eu am făcut legătura cu Măria autentică anul trecut. Eram în vizită la Cluj Napoca și am vrut să le arăt fetelor cum arată Muzeul Etnografic al Transilvaniei.( https://www.muzeul-etnografic.ro/ro)
Cred că ne-am plimbat ore întregi, fără să obosim. Tot atunci am sesizat că metoda #MăriaAutentică este cel mai bun marketing pentru gospodăria de azi. Casa simplă, extraodinar de frumoasă, obiecte simple/funcționale, organizate pe categorii începând de la bucatărie până la curte și grădină.
Știți, româncele noastre nu aveau acces la Social Media, nu citeau reviste de design interior și multe dintre ele nu cred că aveau timp nici să respire între diverse sesiuni de gătit, crescut copii, grădinărit (că acolo era market-ul lor) sau munca de la câmp (adevăratul job).
Printre picături, în timpul liber, țeseau, torceau, spălau rufe, coseau. Totul cu o rigurozitate extraordinară, organizată în funcție de anotimp, în așa fel încât să-și fructifice timpul corect.
Vreau să intrați într-o casă veche românească și să vedeți acolo minimalism.
E drept, capitalismul nu era în floare, iar conceptul puțin și funcțional era baza. Totul pentru că viața românului era calată pe alte valori, mult mai grea și, totuși, atât de frumoasă în simplitatea ei.
Nu cred că Măria autentică s-a gândit vreodată la lucrurile toxice sau inutile din viața ei. Cred că își organiza viața în funcție de nevoi, numărul de copii și modul în care dorea să-și ușureze sarcinile de zi cu zi.
Ștergarele erau la locul lor, covoarele la locul lor, hainele puține și organizate în funcție de sărbători și utilitate, la locul lor. Curtea cu pomii fructiferi era domeniul bărbatului fără prea multe delegări de sarcini iar grădina de zarvaturi și flori responsabilitatea femeii. Măria Autentică avea plante în funcție de sezon, trageți un ochi discret să vedeți cum se orientau să le planteze în funcție de lumină, perioada de înflorire sau utilitate.
Nu mă înțelegeți greșit. Nu vreau să distrug mitul Marie Kondo, din contră, bravo echipei care face un PR foarte bun! La fel sunt sigură că multe case au o altă viață datorită ei și minimalismului japonez. Pentru cultura japoneză și ceea ce a generat ea în timp, jos pălăria.
Totuși m-ar interesa o documentare pe ceea ce înseamnă minimalismul românesc tradițional.
Sper să mă exprim corect. Cred că poate concura, fără probleme, cu orice metodă KonMari, atâta timp cât îi dăm valoarea cuvenită. Să privim un pic în urmă, la bunicile sau străbunicile noastre și să găsim reala sursă de inspirație. Poate că nu au avut cele mai fericite vieți din punct de vedere social, dar ne dau clasă când vine vorba de organizare.
Trăiască #MăriaAutentică! Îmi doresc să facă marketing-ul cel mai bun de acum încolo. Să urce în topuri prin puterea exemplului și originalitate, atât în organizarea casei cât și în abordarea corectă a propriei vieți.
Sursa foto – Pinterest.com & Arhiva personală