Gătesc cu dragoste. Nu stau în bucătărie atât de mult cât mi-aș dori, însă atunci când când mă apucă pasiunea și vreau să testez gusturi noi sau rețete pe care le combin după pofta inimii, recunosc că ar putea deveni un job de succes.
La începutul lunii iunie am onorat invitația Cameliei Matei de la Miele, locul unde trăiești magia în bucătărie. Mi-am dorit să încerc varianta italiană de gătit, cu multă lume în jurul mesei, sentimentul de familie, veselie, rețete simple și delicioase în câteva minute.
Italienii știu câte ceva despre arta de a trăi fericit, iar când vine vorba despre mâncarea bună și a te înconjura de prieteni dragi, nimeni nu o face mai bine.
Spuneam familie? Ei bine, am gătit în familia Touched România, mai precis am pregătit o surpriză pentru adolescenții cu care lucrez aproape în fiecare weekend. Luna iunie are o conotație aparte în sufletul meu. Alături de ei și Natalia Ungureanu mi-am dorit să sărbătorim copilăria, indiferent de vârsta pe care o avem.
Primiți aromele Italiei în casa voastră?
Echipați cu sorțurile primite de la Miele, copiii au devenit Minichefi pentru câteva ore. I-am împărțit în două echipe, fiecare cu Chef îndrumător, iar noi, adulții, coechipieri.
A fost de vis!
Munca noastră, gătitul, râsetele și implicarea să iasă rețetele propuse, erau admirate de trecătorii care nu aveau nicio legătură cu evenimentul. Unii, chiar au gustat din ceea ce am gătit.
Fiindcă nouă ne place să împărțim și în mediul virtual, vă atasez cele trei rețete gătite împreună: Fusilli Pizza, Spaghete Carbonara și Tartă cu Ciocolată și Pere, servită cu înghețată.
Sursa noastră de inspirație a fost cartea Rețete Italienești Rapide și Ușoare, editura Litera. La mine acasă ocupă un loc de cinste.
Rețeta 1 – Fusilli Pizza
4 porții/ pregătire 20 min./ gătire 20 minute
Necesar
unt pentru uns
4 roșii coapte, tocate, 1 lingură ulei de măsline
350 g de fusili sau alte paste scurte
1 lingură de oregano uscat
1 lingură busuioc tocat
½ cană ( 40 g) parmezan ras
100 g de mozzarella , tăiată cubulețe
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 180 C / treapta 4 gaz și se unge cu unt un vas termorezistent. Punem roșiile într-un robot de bucătărie sau într-un blender și le pasăm. Uleiul îl încingem într-o crăticioară și adaugăm piureul de roșii. Călim piureul pe foc mic, amestecând din când în când, până se îngroașă.
Fierbem pastele al dente, într-o oală mare cu apă sărată clcotindă. Când pastele sunt fierte, le scurgem și le punem înapoi în oală. Adăugăm oregano, parmezan și busuioc în sosul de roșii, amestecând bine compoziția.
Se transferă amestecul în vasul pregătit, se presară deasupra cubulețe de mozzarella și se stropește cu ulei de măsline. Coacem preparatul timp de 10 minute, sau până când mozzarella începe să se topească. Servim imediat, direct din vas.
Rețeta 2- Spaghete carbonara
4 porții/ pregătire 20 min/ gătire 20 minute
Necesar
25 g unt
100g pancetta tăiată cubulețe sau de bacon
1 cățel de usturoi
350 g spaghete
2 ouă, bătute
½ cană 9 40 g) brânză pecorino, rasă
Sare și piper
Mod de preparare
Topim untul într-o cratiță mare, adăugând pancetta și usturoiul. Sotăm 5 minute sau până când se rumeneste puțin usturoiul. Se scoate și se aruncă usturoiul, continuând prăjirea bucăților de pancetta încă 5 minute.
Între timp, fierbem spaghetele al dente într-o oală mare cu apă sărată, clocotindă, apoi se scurg și se adugă peste pancetta.
Luăm cratița de pe foc, turnăm ouăle și adăugăm jumătate din cantitatea de parmezan și jumătate din cea de pecorino. Asezonăm cu sare și piper. Amestecăm bine, asfel încât oul să se combine cu pastele. Se adaugă restul de brânză, amestecăm din nou și servim.
Rețeta 3 – Tartă cu Ciocolată și Pere
8 porții/ pregătire 20 min/ gătire 15 minute+ răcire
Necesar
1 tartă dulce gata coaptă
4 pere coapte
2 linguri de zahăr extrafin
4 linguri sirop fructe sau lichior de portocale ( după caz)
130 g ciocolată amăruie, ruptă buptă bucăți
50 g de unt nesărat
Cca ½ cană ( 100 ml) smântână pentru frișcă 32% grăsime
25 g migdale decojite tocate
Mod de preparare
Se încinge cuptorul la 160 de grade / treapta 3 gaz. Presărăm pe fundul unui vas termorezistent, jumătate din cantitatea de zahăr. Curățăm perele de coajă și de cotoare, le așezăm în vas. Apoi le stropim cu lichior de portocale sau sirop de fructe. Presărăm restul de zahăr. Se coc perele la cuptor timp de 15 minute. Apoi le lăsăm să se răcească alte 10 minute.
Punem ciocolata, untul și 1 lingură de apă într-o crăticioară topindu-le pe foc mic, timp de 5-8 minute. Amestecăm și luăm crăticioara de pe foc, lăsând compoziția să se răcească 10 minute. Scoatem perele din cuptor și le așezăm în coaja de tartă.
Se bate smântâna frișcă până se întărește, apoi se încorporează în amestecul de ciocolată. La final, distribuim uniform compoziția deasupra perelor și presărăm migdale tăiate mărunt. Gata și desertul!
Plăcerea de a găti a fost atât de mare încât nici nu ne-am dat seama cum au trecut patru ore între prieteni. Am simțit gustul deosebit al pastelor de la Barilla și a ingredientelor proaspete aduse de la MEGA IMAGE.
Juriul compus din reprezentanții Miele a avut o sarcină grea pentru a alege o echipă câștigătoare. S-a dovedit, încă o dată, că parcursul este mai important decât finalitatea.
Am avut norocul să păstrăm amintiri de la eveniment prin bunăvoința Mirelei ( Mirela Crăciun Photography). Astfel avem și dovada faptului că am împărțit totul cu entuziasm și bucurie. Multe dintre pozele realizate de Mirela sunt demne de o carte de bucate.
Încercați și voi să gătiți acasă alături de toți membri familiei, fără să vă fie teamă că nu a reușit rețeta perfectă. La noi, Miele a dat tonul distracției. La final, am împărțit mici bucurii tuturor. Pentru mine recompensa a venit de la sine. E suficient să privesc fotografiile ca să-mi dau seama ce a însemnat pentru ei -ÎMPREUNĂ ÎN JURUL MESEI- alături de prieteni noi.