Azi vreau să vă vorbesc despre o femeie tare mișto cu o personalitate puternică și o voință extraordinară. Ce face această doamnă pe lângă pasiunea ei nebună pentru artă și modă? Valorizează pofta de viață și talentul copiiilor cu dizabilități. Roxana Ené a mișcat munții prin proiectele asociației ROXY&KIDS ART, dovedind lumii că singura dizabilitate în viață este să ai o atitudine nepotrivită.

Asociația ROXY&KIDS ART a fost înființată în anul 2017 de Roxana Ené împreună cu fiul său Alexander și Roxana Elena Petrescu, colaboratoarea lor din România, ca o continuitate firească a proiectului de artă colaborativă cu și pentru copii Roxy&Kids Art©, finanțat și premiat în Germania încă din anul 2010, unde a fost inițiat împreună cu Chris Silberer, copywriter. Lucrările ei au ajuns chiar și la Casa Regală Britanică.

Proiectele asociației promovează terapia prin artă, prin intermediul sinesteziei, folosind ca suport diverse medii (pasta de dinți colorată, legume, fructe, vin, ciocolată, cafea, acrilice și acuarele, etc.) cu accent pe sănătate, respectiv nutriție și igienă dentară.

Cel mai recent proiect al Roxanei, heART COUTURE, este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și implementat în București cu ajutorul Asociației Down Plus.

Asociația Down Plus București este o asociație nonguvernamentală, nonprofit, care are ca scop crearea unor condiții favorabile incluziunii în societate a persoanelor cu sindrom Down, cât și îmbunătățirea stilului lor de viață prin desfășurarea unor activități cât mai diversificate – președinte Georgeta Bucur

Până în prezent a adunat 40 de beneficiari pentru care organizează activități zilnice și evenimente periodice. Pe lista activităților se înscriu: sportul (gimnastică, dans, înot, baschet, fotbal, ski, bocce), terapia ocupațională și activitățile culturale.

Sindromul Down este o boala genetica cromozomiala ce afecteaza aproximativ unul din o mie de copii. Cel care a descris sindromul pentru prima oara, în anul 1866, a fost medicul britanic John Langdon Down, scrie asociatiadown.ro.

În 1959, pediatrul si geneticianul francez Jérôme Lejeune a descoperit ca sindromul Down era cauzat de prezenta unui cromozom 21 suplimentar, rezultand astfel un numar de 47 de cromozomi, fata de 46, cât are un om în mod normal.

heART COUTURE” are la bază metoda inovativă de artă colaborativă cu și pentru copii, dezvoltată în anul 2007 de Roxana Ené. Conceptul a pornit la începutul anului 2019 datorită pasiunii sale pentru modă, cu un prototip de fotă, un accesoriu vestimentar care să facă legatura între cele două țări pe care, împreună cu fiul său le numește acasă – Germania și România.

Proiectul s-a derulat în perioada iulie-noiembrie 2019. Organizatorii și-au propus ca, prin intermediul educației prin cultură (educaţie muzicală şi arte vizuale), să promoveze diversitatea şi toleranţa prin expunere la actul artistic al unui grup de 40 de persoane format din 20 de tineri cu sindrom Down și 20 de tineri tipici care au fost coordonați de 3 artişti profesionişti.

Sub motto-ul “Muzica întâlnește culoarea”, copiii ascultă muzică clasică și învață cum să traducă sunetele auzite în pictură abstractă. Picturile lor au fost selectate și interpretate de echipa ROXY&KIDS ART sub forma unor lucrări ce au fost integrate în colecția de haine “heART COUTURE” (fustă tulle, fotă, tricouri, eșarfe).

Cum simți arta prin ochii unui copil cu sindrom Down? E greu să reprezinți lumea lui interioară?

Este ca arta văzută prin ochii oricărui alt copil. Motto-ul după care ne-am ghidat este că suntem egali pe ,,planeta artei. În realitate, tinerii cu care am lucrat sunt foarte angelici și expuși lumii exterioare, ei nefăcând diferența între bine și rău. I-am simțit foarte receptivi să experimenteze, chiar ne-au copleșit cu frumusețea lor interioară – Roxana Elena Petrescu.

Pe tot parcursul proiectului heART COUTURE s-a lucrat folosind ca suport cartea bilingvă “Do you see what I see/ Vezi și tu ce văd eu?”, carte – manual concepută de Roxana Ené, un material didactic valoros, care explică cel mai bine metoda terapeutică ROX&KIDS ART.

În luna noiembrie a acestui an a fost organizată prima prezentare de modă la care atât creatorii, cât și modelele au fost persoane cu sindrom Down.

Tinerii participanți la proiect au avut șansa de a prezenta colecția heART COUTURE pregătită minuțios în cadrul atelierelor creative organizate în tabăra de la Bușteni din luna iulie și la centrul din Bucuresti.

20 de tineri cu sindrom Down din Asociația Down Plus București și 20 de tineri tipici au pregătit o serie de picturi, iar pe post de acuarelă au folosit fructe, legume, ciocolată și pastă de dinți.

Atelierele au fost coordonate de 3 artiști din cadrul Asociației Roxy & Kids Art. Lucrările finale au fost interpretate de aceiași artiști, iar apoi au fost transpuse pe colecția de haine prezentate în cadrul prezentării de modă.

Ne-am propus să arătăm încă o dată abilitățile infinite ale persoanelor cu dizabilități și, totodată să marcăm finalizarea proiectului heart COUTURE. Mai mult decât atât, ne dorim să promovăm arta sub toate formele ei, îmbinând prezentarea de modă cu un spectacol de dans (balet, dans contemporan și dans modern)- Roxana Ené

 Care este valoarea care unește talentul cu umanitatea? Cum arată un astfel de tablou?

Ar fi tabloul perfect, noi credem foarte tare în principiul “painting forward”, pictează ca să ajuți mai departe, achiziționează o lucrare interpretată și oferă o șansă celui care a pictat cu noi, sau celor care au- pictat împreună, în cazul lucrărilor colective.

Roxy& Kids arta este o formă de exprimare artistică numită arta colaborativă, este deci o muncă de echipă, copilul este încurajat să-și manifeste potențialul artistic ca într-un final noi toți să ne manifestăm bunavoința. – Roxana Elena Petrescu

Vreau să o cunoașteți pe Roxana Ené la RedCarpetcuSupereroi. Una din piesele ei vestimentare va completa o ținută Pineberry purtată, cu drag, de Roxana Petrescu.

 

Sursa foto: Roxana Ené & Asociația Down Plus

 

 

About

Scriu despre viața trăită cu pasiune și lucrurile în care cred și mă regăsesc. Poate nu vor fi cele mai cool tendințe și atitudini undress for success. În multe dintre ele te vei regăsi și tu.

Știi momentul acela când te uiți în oglindă și nu-ți place? Multe dintre noi fugim de acest moment, însă viața începe exact din acest punct. Alegerea e numai a noastră.

Pentru a fi la curent cu noile articole vă invit să dați un like paginii de Facebook a blog-ului sau să vă abonați la newsletter.Facebook Comments
Author

Write A Comment